Uspješno je završena 3rd Winter Adventure Race-Bjelasički maraton 2017

U  subotu, 18. februara 2017. godine, na Bjelasici je održana treća po redu zimska avanturistička trka “3rd  Winter Adventure Race-Bjelasički maraton 2017”,  u organizaciji Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”. Trka se odvijala na stazi dugoj 19 km, sa pet kontrolnih tačaka, start je bio na Ski centru “Kolašin 1450”. Na ovogodišnjoj trci je  je nastupilo 47 takmičarki i takmičara, koji su se nadmetatali u tri discipline: krplje, nordijske skije i turno skije. Na ovgodišnjoj trci ostvareni su znatno bolji rezultati nego na prethodnoj. Apsolutni pobjednik ovogodišnje trke Željko Pejović je popravio rekord staze za 54 minuta.
Rezultati po disciplinama u takmičarskoj trci  izgledaju ovako:
·       U disciplini krplje, kategorija žene pobijedila je Milena Mijatović, sa vremenom 4 sata 41 minut i 26 sakundi. Drugoplasirana je bila  Aleksandra Zečević članica PK “Vjeverica” iz Kotora, dok je treće mjesto zauzela Jelena Čvorović.
·       U disciplini krplje, kategorija muškarci pobijedio je Dragan Jašović  PK “Bjelasica”, Kolašin, sa vremenom 3 sata 8 minuta i 35 sakundi. Drugoplasirani  je bio Igor Tapušković,  dok je treće mjesto zauzeo prošlogodišnji pobjednik Ratko Vlahović iz PK “Bjelasica”,  Kolašin.
·       U disciplini nordijske skije, kategorija žene nije bilo prijavljenih takmičarki.
·       U disciplini nordijske skije, kategorija muškarci pobijedio je Dragutin Vuković član  PK “Bjelasica” iz Kolašina, sa vremenom 2 sata 45 minuta i 27 sakundi,. Drugoplasirani  je bio Željko Rondović, takođe iz  PK “Bjelasica”,  dok je treće mjesto zauzeo, kolašinac Božidar Kovijanić.
·       U disciplini turno  skije, kategorija muškarci pobijedio je Željko Pejović član Planinarskog kluba “Gorštak” iz Kolašina, sa vremenom 2 sata 42 minuta i 4 sakunde, što je ujedno i novi rekord staze. Drugoplasirani  je bio Dušan Bazić iz Srbije,  dok je treće mjesto zauzeo Marko Rešetar  član Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”.
·       Nije bilo učesnica na turno skijama u ženskoj kategoriji.
 Cilj manifestacije je promocija i afirmacija sportskog duha i kulture, popularizacija zimskih ekstremnih sportova, kao i proširivanje i obogaćivanje zimske turističke ponude u Kolašinu. Učesnici trke su doživjeli nezaboravnu avanturu na sniježnim prostranstvima Bjelasice, a konstantna magla i povremena  mećava trci su davali posebnu draž.
 PK “Visokogorci Crne Gore”, zajedno sa sponzorima i prijateljima, dijele zajedničku viziju i imaju cilj da u narednim godinama trku izdignu na još viši nivo, kako u pogledu masovnosti tako i u rezultatskom smislu. Vjerujemo da će  Winter Adventure Race-Bjelasički maraton u narednom periodu prerasti u jednu od najznačajnijih sportskih i turističkih manifestacija u regionu.
Ceremonija proglašenja pobjednika održana je u kultnom kolašinskom restoranu “Planinar”. Predsjednik Planinarskog saveza dr Dragan Bulatović, u pozdravnom govoru, obratio se   prisutnima, zahvalio organizatorima i čestitao pobjednicima ovogodišnje trke. Organizator je obezbijedio, pehare i robne nagrade za pobjednike u svim disciplinama, medalje za prva tri mjesta i diplome za sve učesnike manifestacije. Manifestaciju su podržali: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Opština Kolašin, Grawe osiguranje, Aquapark Budva, Turistička organizacija Kolašin, Planinarski savez Crne Gore, Ski centar “Kolašin 1450”, Turistička agencija Explorer, Avanturistički park “Gorica”, Društvo prijatelja Kolašina, Crveni krst Kolašin, Turistička agencija “Eco-tours”,  Planinarski klub “Bjelasica”, Apartmani LUX, BLT prevoz Podgorica, Nacionalni biro osiguravača Crne Gore,i Dizajn studio “Radna soba”.,,Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo