Spasimo naše rijeke

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore, dr Dragan Bulatović, otvorio je, 11.01.2017. godine, izložbu fotografija “Spasimo naše rijeke”. Izložbu je  u podgoričkom KIC-u “Budo  Tomović”, organizovalo Nevladino udruženje “Perućica”,  a imala je za cilj još jedan poziv na očuvanje i zaštitu prirode, kao i razvoj svijesti o očuvanju životne sredine kod građana. U okviru izložbe su predstavljene fotografije rijeka, prije i poslije izgradnje mini hidroelektrana, karta riječnih tokova, na kojima je predviđena izgradnja elektrana, kao i fotografije biljaka i životinja kojima prijeti uništenje.
U pozdravnom govoru, predsjednik Bulatović je istakao da ako želimo biti dostojni i odgovorni  preci našoj djeci i unucima, te generacijama koje će tek doći, moramo sačuvati naše rijeke! Moramo ih sačuvati  zbog njih ali  i zbog  svih biljnih i životinjskih vrsta jer nam je priroda zajednički dom. Naši potomci imaju pravo da udišu čist vazduh, piju bistru vodu, gledaju zelenilo i plavetnilo, te da uživaju u svim blagodetima čiste i netaknute prirode. „Velika umjetnica priroda“,  nagradila nas je u Crnoj Gori kao malo koji narod na svijetu, darovala nam je spektakularne pejzaže, impresivne planinske vrhove, prekrasna jezera, prostrane planinske livade, šumska područja. U tom mozaiku divlje ljepote  posebno mjesto zauzimaju plahovite planinske rijeke sa  veličanstvenim kanjonima, pjenušavim brzacima, modrim virovima i  čudesnim vodopadima. U tom lijepom ali u isto vrijeme i surovom prirodnom ambijentu, koji nikad nije pružao puno, ali uvijek dovoljno za život, naši preci su vjekovima živjeli u skladu  sa prirodom. Prirodu su  koristili,  nijesu iskorišćavali,  nijesu se borili protiv nje i pokoravali je, jer su bili svjesni da nijesu gospodari prirode već njen sastavni dio. Današnjim rječnikom rečeno, oni su prirodnim dobrima upravljali na održiv način. Mnogo bolje su razumjeli i neuporedivo bolje djelovali u pravcu onoga što mi danas nazivamo održivi razvoj.
Međutim u poslednje vrijeme toliko smo se  udaljili od prirode da prema njoj sve više pokazujemo, neodgovoran eksploatatorski, bahat  i neprijateljski odnos. Izgradnja malih elektrana na planinskim vodotocima predstavlja vrhunac neodgovornog upravljanja prirodnim dobrima. Izgradnja ovih objekata  bez valjane procjene uticaja na životnu sredinu, bez odgovarajućih planskih podloga i elaborata, višestruko negativno utiče na  krhke ekosisteme planinskih rijeka. Negativni uticaji se ispoljavaju tokom izgradnje, eksploatacije i održavanja ovih objekata.  Oni se ogledaju kroz smanjen protok vode u rječnom koritu, opadanje  kvaliteta vode, poremećaj nivoa podzemnih voda, fragmentaciju i gubitak staništa, sedimentaciju i eroziju zemljišta. Ugrožavaju se endemske i rijetke vrste, onemogućava se migracija riba, a tu su i negativni vizuelni efekti. Osim negativnih ekoloških efekata ove elektrane mogu  proizvesti negativne socijalne i ekonomske posledice po lokalnu zajednicu.
Moramo shvatiti da voda iz naših rijeka  nije puki resurs za zadovoljenje  sebičnih interesa pojedinaca, već je ona izvor života,  a  njen žubor glas naših predaka i plač još nerođene djece, koji nas opominje da moramo činiti sve što je u našoj moći  kako bi i dalje nesmetano tekla u susret budućim naraštajima, zaključio je na kraju obraćanja Bulatović. 


Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo