Saopštenje o zatvaranju staza

Stručna komisija PSCG za markacije, planinske staze , pješačke puteve i Registar, shodno Zakonu o planinskim stazama daje slijedeće :
 
S A O P Š T E N J E  -  OBAVJEŠTENJE
 
Privremeno se zatvaraju sve uređene i markirane planinarske staze nacionalne mreže na teritoriji Crne Gore za korišćenje u zimskom periodu od 15. novembra 2016. do 31. maja 2017. godine.  
Bez obzira na trenutne vremenske prilike koje su još povoljne u  brdsko planinskim područjima zbog  potencijalnih opasnosti po bezbjednost i zdravlje korisnika zimi , nepostojanje zimskih markacija i druge infrastrukture  neophodne za bezbjedno korištenje staza  zatvaraju se sve planinarske transverzale ( PPT “ Orjen-Lovćen-Rumija”, CT-1 “Planinama Crne Gore”, “Via Dinarica” i  “Vrhovi Balkana”)  i sve druge markirane staze nacionalne i lokalne mreže.  Na stazama za hodanje na krpljama gdje je postavljena zimska signalizacija koje su u nadležnosti NP Durmitor, Ski centra “Vučje”, Ski centar ”Kolašin”, LTO Plav, LTO Mojkovac, LTO Berane, LTO Andrijevica i LTO Rožaje staze se mogu koristiti uz stručnog vodiča.
Korišćenje staza za zimske uspone u masivima: Prokletija, Komova , Hajle, Durmitora, Pive , Maglića, Žijova, Prekornice, Moračkih planina, Sinjajevine, Ljubišnje, Orjena, Lovćena, Rumije se zabranjuju neorganizovanim grupama, samovoljnim pojedincima i grupama , bez stručnih vodiča , GSS i zimske opreme.  Korišćenje nije dozvoljeno zbog opasnosti od lavina, gromova, mećave, magle, udara vjetra , zvijeri, zaleđenog i klizavog terena, nema odgovarajuće infrastrukture (signalizacije, skloništa), slabe naseljenosti, saobraćaja i trajanja obdanice.
Ne preporučuje se korišćenje ni ostalih zimi prohodnih staza bez adekvatne pripreme, bezbjednosnih mjera i zimske opreme  prema namjeni - težini staze u primorskom i centralnom dijelu CG, a posebno u složenim meteo uslovima bez stručnih vodiča pojedinačno i u manjim grupama.
Na osnovu iskustva tokom zimske sezone 2015/2016 .stručna komisija apeluje i preporučuje
-        Da svi korisnici planinarskih staza u zimskom periodu ( planinari, alpinisti, turno skijaši i hodači na krpljama i drugi poštuju privremenu zabranu, ne koriste staze na svoju ruku i neorganizovano, bez adekvatne zimske opreme, a posebno u složenim meteo uslovima.  
-        Da poštuju preporuke i kodeks ponašanja u planini zimi, lošim meteo uslovima, da staze ne koriste sami, nepripremljeni i ako nisu organizovani zimski usponi od stručnih službi PSCG, GSS i planinarskih klubova uz preduzimanje potpunih mjera bezbjednosti učesnika.
-        Pri organizaciji zimskih uspona organizator je odgovoran za bezbjednost svih učesnika u toku aktivnosti, da postupa shodno Zakonu o organizacije javnih skupova obavjesti MUP, Graničnu policiju ( po potrebi), da organizuje službu spašavanja uz prisustvo GSS CG i preduzme preventivne mjere zaštite korisnika. 
-        Ski centri, JPNP CG, Tur operatori, NTO , LTO i organi lokalne uprave da na pogodan način upoznaju svoje korisnike o opasnostina u zimskom periodu u svojim zonama – destinacijama  pravovremeno a posebno o načinu korišćenja planinarskih staza zimi.
-        Da se koriste stručni vodiči ( licencirani)
Planinarski savez Crne Gore  će pružati neophodne informacije o prohodnosti i stanju staza za organizovane zimske uspone I stručnu pomoć zainteresovanim korisnicima u okviru ovlaštenja I raspoloživih resursa preko lokalnih planinarskih klubova. Svi korisnici će na vrijeme biti obavješteni o otvaranju i prohodnosti staza.  
 
UPOZORAVAMO  DA SE STAZE KORISTE NA SOPSTVENU ODGOVORNOST KORISNIKA
 
PSCG i stručna služba ne snosi nikakvu odgovornost  prema korisnicima staza koji samovoljno koriste staze u vrijeme privremene zabrane. .
 
4.11.2016. godine
Načelnik komisije 
Pavle S Bandović s.r. 

Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo