Novi objekti za planinare na Bjelasici

Novi objekti za planinare na Bjelasici
Katun Goleš je ovih dana postao još jedan kutak u kome će planinari tragajući za ljepotama Bjelasice naći sklonište, odmoriti se i okrijepiti kod domaćina planinara PSK Trebaljevo, odnosno preduzimljivih domaćina porodice Bulatović, koji su svoj katun obnovili i opremili po strogim ekološkim normativima za prijem gostiju i namjernika. Katun se nalazi na samoj granici stroge zaštite Nacionalnog parka Biogradska gora, na stazi br. 332 od Biogradskog jezera ka vrhu Gornji Lumer (1760 mnm), za oko 2 sata pješačenja kroz prašumu i izlazak na jedan od najljepših vidikovaca na jezero i prašumu NP Biogradska gora.

Katun je opremljen solarnom energijom i vodom, bungalovima, trpezarijom, kolibom za dnevni boravak i ishranom. Otvoren je tokom ljetnje sezone i po potrebi u drugom periodu. Ovaj katun predstavlja primjer uspješnog i održivog projekta, koji je realizovan uz pomoć Austrijsko Crnogorskog partnerstva - ACP i Regionalne turističke organizacije Kolašin. Otvaranju su prisustvovali pored ambasadora Austrije, rukovodioci projekta ACP za Bjelasicu i Komove, predstavnici ministarstava, NTO, JP NP Crne Gore, TO Kolašin, stanovnici Trebaljeva i vodiči i predstavnici Planinarskog saveza Crne Gore.

Planinarski dom na Bjelopoljskoj strani Bjelasice: Sjeverna strana Bjelasice, ispod vrha Turjak (1912 mnm), prema Bijelom Polju, pored dobrog makadamskog puta iz Majstorovine u katunu Rupe, pri zadnjoj serpentini uspona okićena je i novim objektom planinarskog doma pod nazivom "Cmiljača" - naziv koji je, najvjerovatnije, dobio po livadskom cvijeću opjevanom u narodu po ljepoti – "cmilju". Dom je ujedno i izvanredan vidikovac na Vranešku dolinu i dolinu Lima. I ovaj dom je izgrađen uz donaciju ACP-a, kao objekat sa punom ekološkom zaštitom. Opremljen je za smještaj do 40 planinara u uređenim spavaonicama, a omogućuje i postavljanje šatora u neposrednoj blizini. Raspolaže uslovima za pripremu hrane, vodom i toaletom. Na toj lokaciji je moguć smještaj i u privatnim kolibama. Domom upravlja Turistička organizacija Bijelo Polje uz pomoć planinarskog kluba "Cmiljača" i biciklističkog kluba "Ciklomont". Pogodan je i kao polazna stanica za grebenske ture ljeti i zimi visovima Bjelasice.

Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo