Prezentacija mogićnosti GIS-a u planinarstvu i biciklizmu

Prezentacija mogićnosti GIS-a u planinarstvu i biciklizmu
U cilju jačanja kapaciteta Planinarskog saveza Crne Gore i Biciklističkog saveza Crne Gore, u sklopu realizacije projekta Hiking i Biking, pod patronatom Ministarstva Turizma, UNDP-a, PSCG i BSCG održane su prezentacije primjene GIS-a za sve potencijalne korisnike u turizmu: PSCG, BSCG, Nacionalna turistička organizacija, lokalne turističke organizacije i nevladin sektor.

Prvog juna je održaana prezentacija i radni sastanak orjentisan ka planinarstvu i biciklizmu, koji je izvanredno posjećen. Ovakva prezentacija je od strane učesnika ocjenjena kao prijeko potrebna za usaglašavanje stavova i raspoložživih kapaciteta sa stvarnim potrebama održivosti projekta. Nakon uvodnog izlaganja predstavnika Ministarstva turizma i BSCG, vođa projekta GIS-a pri UNDP-u gospodin Robert Aleksić je održao prezentaciju o primjeni GIS-a. Prezentaciju o stanju i primjeni GIS-a u PSCG je održao sekretar Saveza, gospodin Pavle Bandović, sa akcentom na Registar staza i zakonskoj regulativi. Pored ostalih učesnika iz BSCG, TO i NVO, iz PSCG je prisustvovalo 18 predstavnika iz 16 klubova, od 24 registrovana u Savezu, koji su se na prezentaciji pojedinačno predstavili, obrazložili svoje kapacitete i potrebe po ovom pitanju.

Na kraju sastanka su, uz podršku Ministarstva, UNDP-a i NTO, donijeti zaključci za potrebu daljeg osposobljanja klubova na polju primjene GIS-a. Na osnovu potreba i kapaciteta klubova, izražena je potreba primjene GIS-a u svim segmentima rada, posebno za potrebe vođenja Registra planinskih staza, izrade Planova signalizacije i prezentacija staza u turističke svrhe. Poseban akcenat je dat na način i potrebu regulisanja finansiranja održavanja staza, nadležnostima i obavezama prema usvojenom Zakonu o stazama u prirodi kroz primjenu GIS-a.

Kancelariaja GIS-a pri UNDP-u će na osnovu zaključaka iz sprovedene ankete i mišljenja PSCG i BSCG sačiniti Plan osposobljavanja klubova za primjenu GIS-a. Plan će se realizovati od početka jula do kraja novembra. Obavezan uslov je da kandidati vladaju osnovnim zanjem rukovanja sa PC računarem i da su članovi klubova u PSCG ili BSCG, kandidata za domaćine staza. Planinarski savez Crne Gore ovo vidi kao šansu za mlade i perspektivne planinare i klubove za obezbeđenje dopunskih i trajnih sredstava i povećanje njihovih sposobnosti i kapaciteta.

Prijatelji


Korisni Linkovi

Ministarstvo prosvjete i sporta
Ministarstvo odrzivog razvoja i turizma
Kancelarija za mlade
Ispitni centar
Planinarski Savez Srbije
Planinska Sveza Slovenije
Planinarski savez Bosne i Hercegovine
Planinarski savez Hrvatske
Planinarski savez Makedonije
Planinarski savez Turske
SUMMITPOST
www.uiaa.ch

Meteo